ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέα

Η εξέλιξη του έργου και τα βήματα της διαδικασίας πιστοποίησης πολιτιστικής διαδρομής παρουσιάστηκαν στη 2η συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου Cult-RinG

Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

20180622 125145  20180622 120934  20180622 120120

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018, η δεύτερη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης (Local Stakeholder Group), της ομάδας έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου “Cult-RΙnG: Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs” (Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση), που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020.

Στη 2η Συνεδρίαση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης του έργου Cult – Ring, το οποίο έχει στόχο να αναδείξει τη μεγάλη συμβολή των πολιτιστικών διαδρομών στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη ενός τόπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερών Μητροπόλεων, Εφορειών Αρχαιοτήτων, Μουσείων, της πανεπιστημιακής κοινότητας, πολιτιστικών και τουριστικών φορέων που θέλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του φακέλου υποψηφιότητας της πολιτιστικής διαδρομής.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, τα επόμενα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πιστοποίησης πολιτιστικών διαδρομών. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης του έργου Cult-RinG σχεδιάζεται η υποβολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης του αιτήματος και του φακέλου υποψηφιότητας για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» που θα συνδέει τρεις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Πάφου στην Κύπρο και την Περιφέρεια Λάτσιο στην Ιταλία. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αναπτυχθεί στενή συνεργασία με τους εταίρους του έργου Cult-RinG από την Κύπρο και την Ιταλία με σκοπό τη διαμόρφωση και την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής, όπως υπογράμμισε κατά το χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, που είναι αρμόδιο για την πιστοποίηση και εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αλλά και με διευθυντικά στελέχη ήδη πιστοποιημένων πολιτιστικών διαδρομών.

Με την υπογραφή συμφώνου και την επισημοποίηση της συνεργασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Λάτσιο στην Ιταλία, του Συμβουλίου Τουρισμού Πάφου στην Κύπρο και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού, θα δημιουργηθεί δίκτυο, με νομικό καθεστώς, το οποίο θα αναλάβει και την υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητας με την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής.

«Στόχος μας είναι «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» να ενταχθούν στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σταθερή επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η συμμετοχή των τοπικών φορέων, των Δήμων, των Ιερών Μητροπόλεων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και φορέων του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται κατά μήκος αυτής της διαδρομής και ήδη οργανώσαμε συναντήσεις εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Στην επόμενη φάση αναμένεται να συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδας που συνδέονται με τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου, ήδη και σε αυτή την κατεύθυνση αναλάβαμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε σε μία πρώτη οργανωμένη προσέγγιση και ακολουθούν αμέσως τα επόμενα βήματα» σημείωσε.
«Ολα τα βήματα έρχονται να συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Μουσείου Αποστόλου Παύλου, στη Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια και τις δράσεις ανάδειξης του θρησκευτικού μας πλούτου σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία» υπογράμμισε.

Η διαδικασία πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θάνος Αλέξανδρος. Η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εγχείρημα της πιστοποίησης της πολιτιστικής διαδρομής τόνισαν ιδιαίτερα με παρεμβάσεις τους, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κυρίζογλου Λάζαρος καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών κ. Μωυσιάδης Ιωάννης.

Το Cult-RInG είναι ένα έργο διαπεριφερειακής συνεργασίας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, που αναδεικνύει την αξία των επενδύσεων στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και τη συνεισφορά της ανάπτυξης νέων πολιτιστικών διαδρομών στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχει, ως επικεφαλής του εταιρικού σχήματος, στο οποίο εκπροσωπούνται έξι ευρωπαϊκές Περιφέρειες και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ως συμβουλευτικός εταίρος.

Το έργο Cult-RInG έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπροσωπευτικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του έργου στην ιστοσελίδα https://www.interregeurope.eu/cult-ring/

Last modified on Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 12:49