ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέα

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης της για τις Πολιτιστικές Διαδρομές μέσα από το έργο Cult-RinG

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018

   csm cult ring LOGO pta

Portugal 092018  

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018, στην κοινή διαπεριφερειακή συνάντηση για την ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης στις Περιφέρειες των εταίρων του έργου Cult-RinG “Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs” (Πολιτιστικές Διαδρομές ως Επενδύσεις για Ανάπτυξη και Απασχόληση). Οι εργασίες της διήμερης συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Viana Do Castelo της Πορτογαλίας και την ευθύνη οργάνωσης και φιλοξενίας είχε η Διαδημοτική Κοινότητα του Alto Minho (Intermunicipal Community of Alto Minho) η οποία συμμετέχει μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους πέντε εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες στην υλοποίηση του έργου.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης, παρουσιάστηκε η πρόοδος που έχει συντελεστεί από τους εταίρους, στην ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης για τη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής τους, σε σχέση με την τη δημιουργία ή επέκταση υφιστάμενων Πολιτιστικών Διαδρομών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του προγράμματος και εντός χρονοδιαγράμματος προχώρησε στην ανάπτυξη και παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης, που έχει ως βασικούς άξονες, την υποβολή φακέλου για τη πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής με θέμα «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και την ένταξη της στην ήδη πιστοποιημένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης, πολιτιστική διαδρομή «Iter Vitis», προωθώντας την πλούσια παράδοση της αμπέλου και του κρασιού στην Κεντρική Μακεδονία. Τελικός στόχος των υπό σχεδιασμό δράσεων είναι η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από την ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων Πολιτιστικών Διαδρομών στην Κεντρική Μακεδονία.

Το έργο Cult-RinG και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να έχουν δυναμική παρουσία κατά τη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Περιφερειών και Πόλεων στις Βρυξέλες, καθώς σε ειδική εκδήλωση στις 9 Οκτωβρίου 2018 θα γίνει παρουσίαση των υπό ανάπτυξη Πολιτιστικών Διαδρομών του έργου Cult-RinG (https://www.interregeurope.eu/cult-ring/events/event/2001/event-at-european-week-of-regions-and-cities-2018/). Επίσης ως αποτέλεσμα της εμπλοκής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Περιφερειακού Ταμείου της ως Επικεφαλής Εταίρου στο έργο Cult-RinG, έλαβε τιμητική πρόσκληση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) για την συμμετοχή της στο 2ο Διεθνές Συνέδριο για τους Παγκόσμιους Πολιτισμούς και τις Ιστορικές Διαδρομές, το οποίο θα λάβει χώρα στις 15-16 Νοεμβρίου 2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας (http://europe.unwto.org/event/2nd-international-congress-world-civilizations-and-historic-routes).

Η επόμενη συνάντηση του Cult-RinG είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου 2018 στην Κύπρο, όπου θα παρουσιαστεί το τελικό Σχέδιο Δράσης και θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του Cult-RinG, ενώ αμέσως μετά να θα ξεκινήσει η διετής φάση εφαρμογής και παρακολούθησης της υλοποίησής του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο Cult-RInG (www.interregeurope.eu/cult-ring/) έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπροσωπευτικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος INTERREG EUROPE 2014-2020 από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους.

Last modified on Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 10:06