ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέα

Επίσκεψη σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στη Γερμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου SUPPORT

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018

pic Germany site visit

Πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Ιουνίου επίσκεψη στο Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SUPPORT, του προγράμματος ΙΝΤΕRREG EUROPE. Στην επίσκεψη συμμετείχε η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης που είναι εταίρος του έργου SUPPORT, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Σκοπός της επίσκεψης, η οποία διοργανώθηκε από την Ενεργειακή Υπηρεσία του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ήταν η γνωριμία των εταίρων με τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία, στους τομείς της παραγωγής και της χρήσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, καθώς και των τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις των βιολογικών καθαρισμών και στα κτήρια.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής του Καϊζερσλάουτερν και του Μάιντς. Οι εγκαταστάσεις αυτές εκμεταλλεύονται το υπόλειμμα της βιομάζας που επεξεργάζονται για να δημιουργήσουν ενέργεια, την οποία και χρησιμοποιούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε ηλεκτρισμό και θερμότητα. Οι μονάδες αυτές είτε έχουν επιτύχει είτε στοχεύουν να επιτύχουν την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών μέσω της ιδιοπαραγωγής.
Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην κοινότητα του Bίλερμπαχ, η οποία έχει θέσει ως στόχο να μετεξελιχθεί μέχρι το 2030 σε χωριό μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκε από τη Δήμαρχο και τα στελέχη της κοινότητας η στρατηγική που εφαρμόζουν, οι τρόποι ευαισθητοποίησης των πολιτών και τα έως τώρα αποτελέσματα της προσπάθειας.
Τέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης υλοποιήθηκαν συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, καθώς και της Ενεργειακής Υπηρεσίας . όπου και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.