ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέα

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο 2ο διαπεριφερειακό θεματικό εργαστήριο του έργου Cult-RInG στο Gothenburg και το Nösund της Σουηδίας, καθώς και στη διημερίδα δικτύωσης του προγράμματος Interreg Europe στη Σόφια

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018

cultring2018      csm cult ring     verymacedonia

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο 2ο διαπεριφερειακό θεματικό εργαστήριο του έργου Cult-RInG στο Gothenburg και το Nösund της Σουηδίας, καθώς και στη διημερίδα δικτύωσης (Experience Fair) του προγράμματος Interreg Europe στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων παλαιότερων έργων σχετικού αντικειμένου, που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος στελέχη Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2ο Διαπεριφερειακό Θεματικό Εργαστήριο του έργου Cult-Ring έλαβε χώρα το διήμερο 18 με 19 Απριλίου στο Nösund της Σουηδίας.

Ως συμπέρασμα του εργαστηρίου προέκυψε ότι οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν εργαλείο για την προώθηση της κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη διασπορά της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η υλοποίηση έργων όπως το CHARTS και CERTESS απέδειξε ότι μέσα από την ανάπτυξη Πολιτιστικών Διαδρομών, δύναται να προκύψουν μοναδικές, οικονομοτεχνικά ελκυστικές και βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του θεματικού εργαστηρίου παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές θρησκευτικών – προσκυνηματικών διαδρομών στην Περιφέρεια Västra Götaland της Σουηδίας και στη Περιφέρεια Lazio (via Francigena) της Ιταλίας, παρέχοντας πολύτιμη τεχνογνωσία και καλές πρακτικές στο εταιρικό σχήμα. Σημειώνεται ότι αποτελεί στόχο του έργου η πιστοποίηση πολιτιστικής διαδρομής με αντικείμενο «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» με τη συνέργεια των εταίρων του έργου Cult-RinG από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Λάτσιο και τον Οργανισμό Τουρισμού Πάφου. Τα δεδομένα του εργαστηρίου αναμένεται να αξιοποιηθούν και από τους επτά εταίρους του έργου Cult-RinG και να ενσωματωθούν στα σχέδια δράσης που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου.

Το έργο Cult-RinG εκπροσωπήθηκε επίσης στη διημερίδα δικτύωσης Experience Fair (www.interregeurope.eu/experiencefair/) που διοργανώθηκε στο περιθώριο της Βουλγαρικής Προεδρίας από την Κοινή Γραμματεία του προγράμματος Interreg Europe. Περισσότεροι από τριακόσιοι αντιπρόσωποι έργων του Interreg Europe βρέθηκαν το διήμερο 24 και 25 Απριλίου 2018 στη Σόφια της Βουλγαρίας και είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν διδάγματα από την υλοποίηση των έργων, να εμπνευστούν από την επικοινωνία με εταιρικά σχήματα τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένα επίπεδα υλοποίησης των έργων τους, να μάθουν «μυστικά» και να αναπτύξουν ιδέες και συνεργασίες για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο Cult-RInG (www.interregeurope.eu/cult-ring/) έχει επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπροσωπευτικό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την προβολή του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του 2ου Διαπεριφερειακού Θεματικού εργαστηρίου του έργου Cult-RinG

cultring

 

Στιγμιότυπο από της εργασίες του Experience Fair του προγράμματος Interreg Europ

interreg

Last modified on Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 20:17