ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Νέα

Αστική Γεωργία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προβλήματα, Προκλήσεις και Προοπτικές

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020

cityzen logo

cityzen

Η εφαρμογή της αστικής καλλιέργειας στο Ελληνικό αστικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο αντιμετώπισης της οικονομικής αστάθειας, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών που πλήττονται από αυτήν. Τα τελευταία χρόνια, η αστική γεωργία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι πρώτες καλές πρακτικές έχουν ήδη λάβει χώρα στον αστικό ιστό της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή της ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε οι πρακτικές αυτές να είναι βιώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε την 4η Συνάντηση των εταίρων (3rd Peer2Peer event) του έργου CityZen - «Enhancing scalable innovations and new business models based on urban farming ecosystem values», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, ο τεχνικός σύμβουλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για το έργο «Emetris A.E. – HELENOS Consulting» και εκπρόσωποι από τι καλές πρακτικές αστικής γεωργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε το προφίλ της Κεντρικής Μακεδονίας για την αστική γεωργία, το εργαλείο πολιτικής που δύναται να επηρεαστεί από το έργο και οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΠΚΜ στο θέμα αυτό, οι οποίες περιλαμβάνουν την έλλειψη καινοτομίας στην αστική γεωργία, οργανωτικής ικανότητας και επαρκούς τεχνογνωσίας και συστηματικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στους εταίρους του έργου παραδείγματα καλών πρακτικών αστικής γεωργίας που εφαρμόζονται στην Κεντρική Μακεδονία.

Την δεύτερη ημέρα της συνάντησης παρουσιάστηκαν και καθορίστηκαν από κοινού θέματα ενδιαφέροντος σχετικά με τις θεματικές ενότητες:

  • Συμμετοχική Διακυβέρνηση, αλλαγή πολιτικής και νομοθεσία
  • Νέα επιχειρηματικά μοντέλα
  • Τεχνολογία και καινοτομία
  • Υποστήριξη και βιωσιμότητα
  • Επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς

τα οποία θα καλυφθούν σε εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στο πλαίσιο του έργου, και θα αποτελέσουν πηγή για τη δημιουργία του Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεργασίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επισκέπτονται τη σελίδα του έργου «CityZen» στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/cityzen/ ή να επικοινωνήσουν με τον κ. Ιωάννη Σπάνδο, τηλ. 2310403003, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Last modified on Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 13:56